
Autistische kinderen kunnen vaak last hebben van spanningen, omdat ze moeite hebben met het verwerken van prikkels en het begrijpen van sociale situaties. Dit kan leiden tot angst, frustratie en stress, wat zich kan uiten in verschillende vormen van gedrag, zoals prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen en teruggetrokkenheid.
Gelukkig zijn er methoden en technieken die kunnen helpen om spanningen bij autistische kinderen te verminderen en hen meer duidelijkheid en rust te bieden. Een van deze methoden is de Geef me de 5 methodiek, ontwikkeld door Colette de Bruin. Deze methodiek richt zich op het creëren van duidelijkheid en voorspelbaarheid voor het kind, door middel van vijf stappen: structuur bieden, visueel maken, verbale informatie geven, grenzen stellen en consequent zijn.
Door deze stappen consequent toe te passen, kan het kind beter begrijpen wat er van hem of haar verwacht wordt en zich veiliger en meer ontspannen voelen. Dit kan helpen om spanningen te verminderen en de communicatie en interactie met het kind te verbeteren.
Naast de Geef me de 5 methodiek, kunnen ook etherische oliën een waardevolle bijdrage leveren aan het verlichten van spanningen bij autistische kinderen. Sommige oliën hebben kalmerende en ontspannende eigenschappen, die kunnen helpen om het zenuwstelsel te kalmeren en stress te verminderen.
Enkele etherische oliën die geschikt zijn voor het kalmeren van spanningen bij autistische kinderen zijn lavendel, kamille en mandarijn. Deze oliën kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, zoals het toevoegen aan een bad, verstuiven in de lucht of verdunnen met een draagolie en aanbrengen op de huid.
Daarnaast zijn Kalme kikker, Koele Pinguïn, Slaap schaapje, Rust in je hoofd fijne samengestelde oliën.
En niet te vergeten het anti-stress mineraal....de magnesium butter.
Door het toepassen van de Geef me de 5 methodiek en het gebruik van etherische oliën, kun je autistische kinderen helpen om spanningen te verminderen en meer duidelijkheid en rust te bieden in hun leven. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te blijven zoeken naar wat het beste werkt voor het individuele kind, zodat ze zich veilig en begrepen voelen in hun omgeving.